Rådhuset Tingberg
Hvor mange Munch- og Løten-motiver ser du her? Kunster Christian Tony Norum kaller det Munch-inspirerte veggmaleriet på Tingberg for «en hyllest til fødestedet Løten» og håper at det vil spre farge og glede året rundt.
Kunstneren fra Oslo hadde lange dager høyt oppe i en lift, i stekende sol, da maleriet ble til i august 2020. Med en enkel akvarell-skisse som utgangspunkt, en enorm malerkost og maling i alle mulige farger gikk Christian løs på den store, nakne murveggen, og én uke senere sto kunstverket ferdig. Resultatet er imponerende, for jo lenger du ser på det, jo flere motiver dukker opp.
En hyllest til Løten
Ideen til veggmaleriet på rådhuset i Løten ble til da Hamarregionen Reiseliv for noen år siden hyret inn Viktor Rakov Gjengaard fra Foreningen for Urban Samtidskunst som tilrettelegger for et annet street art-prosjekt i Hamar og Løten.
– Jeg så veggen på Tingberg og tenkte at den passet perfekt til et Løten- og Munch-inspirert maleri, sier Viktor.
Og hvorfor fikk Christian oppdraget?
– Rett og slett fordi han er syklig opptatt av Munch, ler Viktor.
Fordypet seg i Munch
De siste 15 årene har Christian (bildet), som har en master fra Kunstakademiet i Oslo, kjøpt og lest alt han har kommet over av Munch. Han har også brukt mye penger på Munch-kunst, og selv hatt to utstillinger på Munchmuseet, og på Nasjonalgalleriet.
– Munch er min store inspirasjonskilde og gjennom utstillingen min på Munchmuseet i 2016 fikk jeg utløp for min kunsthistoriske research om Munch. Det var nok det mest ærefulle og magiske øyeblikket i min karriere som kunstner, sier Christian som kan skilte med cirka 190 utstillinger.
– Jeg har drevet med kunst siden jeg var liten, og fascinasjonen min for Munch har bare blitt større med årene. Munch har liksom alltid vært der, og alt startet med at bestemoren min fikk en hund av Edvard Munch da hun var 13 år. Det viste seg også at bestemor hadde en stor Munch-samling under senga, som jeg sov med i mange år helt uten å vite det. Vi oppdaget tilfeldigvis samlingen da det var vannlekkasje hos naboen og vi måtte under senga, sier Christian.
Maler som Munch
Det kunstneriske uttrykket til Christian har mange likheter med Munch sitt uttrykk.
– Dette er kunsthistorisk research – en slags «eksistensfilosofisk ligning» som jeg integrerer i arbeidet mitt. Du kan vel si at jeg er syklig opptatt av Munch, ja. Han er det nærmeste jeg kommer min egen livserfaring. Munch er et sted jeg har lyst til å være.
Om veggmaleriet
I ungdomstiden drev Christian med graffiti og veggmalerier i tillegg til tegning og oljemaling. Til vanlig maler Christian nå mest akvareller, og dette er første gangen han «blåser opp» en akvarell-skisse på denne måten. Veggmaleriet er fritt for spray, kun vanlig maling og en kjempestor pensel ble brukt.
– Jeg har researchet mye – både Munch og Løten – før jeg lagde skissen til denne veggen. Til høyre ser du kinomaskinen fra den gamle kinosalen også «renner» det ut en film av den med både Munch-motiver og andre Løten-motiver. Fødestedet Englaug er med, den gamle rådhusbygningen som brant er der, og du ser to damer som heller vann, for her i Løten kan man jo bade. Hesten så jeg da jeg kom til Løten, også valgte jeg å male den inn. Du ser også Munch-motivet «Pikene på broen» og noen barn som imiterer den. Det store Munch-museet øverst til venstre er inspirert av et museum i Nederland. Parasollen samler fargene – jeg håper jo at dette maleriet kan hjelpe litt på humøret når vinteren kommer, sier Christian og legger til at han er veldig glad for å ha fått dette oppdraget.