Ådalsbruk skole
Graffitimaler Benjamin Carling tok utgangspunkt i Munch-tegningen «Fri Skyts» da han malte veggen på Ådalsbruk skole. – Jeg tror at Munch med denne tegningen prøver å fortelle oss at vi må tørre å tenke selv – ikke bare gjøre som vi blir fortalt, sier Carling.
Om kunstneren
Benjamin Carling (1982) er en selvlært graffitimaler fra Oslo, som begynte å male med sprayboks bare 12 år gammel. Allerede da var fascinasjonen for hip hop, skateboard og urbankultur sterk.
Benjamin om seg selv
Jeg har lært meg graffiti ved å studere andres kunstverk, for deretter å prøve og feile på egenhånd. Jeg vil ikke påstå at stilen min er så særegen, men jeg har alltid latt meg påvirke av tegneserier, kunst, illustrasjoner og annen graffiti som appellerer til meg.
Benjamin om kunstverket
For meg har Edvard Munch alltid vært en stor inspirasjonskilde. Han pyntet ikke på virkeligheten, og det gjør at vi i dag vet mye om tiden han levde på. Det var Foreningen for Urban Samtidskunst som introduserte meg for dette kunstoppdraget. De viste meg noen tidlige Munch-tegninger, og vi kom raskt frem til at «Fri Skyts», som Edvard tegnet da han var 11 år, var et godt utgangspunkt for denne veggen. Målet var å skape et moderne, barnevennlig og morsomt motiv, og derfor ble det som det ble.
Benjamins tolkning
Jeg tror Edvard her tegnet en menig soldat som skyter sitt befal av gårde. Kanskje forsøkte han med det å fortelle oss at vi må tørre å tenke selv? Selvfølgelig skal man respektere og lære av de eldre, samtidig må man noen ganger tørre å trosse de konservative tankene for å utvikle seg videre. Noen vil kanskje mene at motivet er voldelig? Jeg håper imidlertid at folk ser humoren i det, for det er jo tross alt bedre å bruke disse idiotiske våpnene til noe som er gøy – som å skyte ut noe – fremfor å skyte noen med dem.