Oppdatering august 2023: Døpefonten er utlånt til Munchsenteret på Klevfos. Her er det mulig å se den, samt å bruke den til dåp. 

Edvard Munchs døpefont står i dag i Oset kapell, som ligger på Rokosjøen camping, en 10 minutters kjøretur fra Løten sentrum.

Vil du se døpefonten? Ring kirketjener Bjørg Hagen på 404 95 742 for å avtale tid

Hastedøpt ved fødsel

Fordi Edvard Munch var svak ved fødsel, og foreldrene var redde for at han kom til å dø, kom det en prest hjem til familien Munch for en hjemmedåp på Englaug Østre kort tid etter fødselen 12. desember 1863. Heldigvis kom Edvard seg raskt og 15. april 1864 fikk han en ordentlig kirkedåp i Løten kirke, hvor denne døpefonten da sto. Trolig ble også dåpskannen under brukt i dåpen. Det var pastor Andreas Melchior Eriksen som døpte Edvard. Blant fadderne var Anton Thingstad på Engelaug.

Døpefonten byttes ut

På 1920-tallet ble Løten kirke pusset opp. I følge boka «Løten kirke gjennom 800 år» var det Domenico Erdman fra Riksantikvaren som sto ansvarlig for arbeidet, og han lot seg inspirere av barokk-stil med marmorering av interiøret og skymaling i taket. Den enkle døpefonten i Louis Seize-stil, som ble brukt i Edvard Munchs dåp, matchet ikke lenger interiøret og måtte vike plassen for en robust døpefont i kleberstein, som kirka fikk i gave.

I dag står Munchs døpefont i Oset kapell som ligger vakkert til ved Rokosjøen camping. Bygget er ikke åpent, men kirketjener Bjørg Hagen bor i nærheten og åpner gjerne kapellet dersom du vil se døpefonten.

Det avholdes også årlig to-tre gudstjenester i Oset kapell, og kirkekontoret tilrettelegger for både dåp og vigsler der.

Oset kapell

Dåp i Oset kapell?

Dersom du ønsker å døpe barnet ditt i Edvard Munchs døpefont er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med kirkekontoret, eller registrer dåpen din her. (Kryss av for Oset kapell)

Tips til andre ting å gjøre dersom du drar til Oset kapell:

• Ta turen til Rokoberget kirkeruin som ligger noen kilometer lenger sør.
• Sjekk ut tilbudene ved Rokosjøen camping. Her kan du spise, bade og leie båt sommerstid.