Om kunstneren

Martin Whatson (1984) fra Bærum er en anerkjent og selvlært stensil- og gatekunstner. Han fant mye inspirasjon i graffitimiljøet i Oslo på slutten av 90-tallet, og studerte senere grafisk design ved Westerdals School of Communication i Oslo.

Martin er kjent for sine motiver i gråtoner, der han ofte kombinerer abstrakte uttrykk med figurative komposisjoner. På begynnelsen av 2000-tallet begynte han også å jobbe med lag og sjablonger. I dag tar han på seg oppdrag verden rundt, og han kan skilte med separatutstillinger i blant annet Paris, London, Tokyo, LA og New York.

Martin om denne veggen

Inspirasjonen min her var Edvard Munch – Løten er jo Munchs fødested og barndomsparadis! Det var hele tiden viktig for meg å holde på mitt utrykk og konseptuelt ikke bevege meg utenfor «min verden».

Ideen min var å spille på den kreativiteten som alltid finnes rundt oss, og jeg har tolket Munch ved å bruke en tom gullramme i mitt bilde. Det tomme feltet inni rammen symboliserer at en del av Munch er tatt ut fra Løten og plassert i museer rundt omkring i Norge og ute i verden. Det tomme feltet illustrerer også at nye kunstnere og ideer skal få mer plass i tiden fremover, og rammen står nå klar til enhver moderne Edvard Munch som ønsker å leke med den. De to ungdommene som betrakter den tomme rammen representer disse kunstnerne og ideene deres.

Kunstneren i arbeid

Jeg lot også noen ungdommer i Løten få spraye navnet sitt på veggen her, og det var så fint å se reaksjonen deres; «Nå blir vi kjendiser!» sa han ene, og dette med å utøve kunst handler jo nettopp om behovet vi alle har i oss for å sette et avtrykk og markere territoriet vårt.

Det mest fascinerende med gatekunst er at du møter folk der de er. Publikum trenger ikke oppsøke et galleri eller et museum – de kan se arbeidene når de venter på bussen, er på ferie eller på vei hjem fra en bytur. Alle disse situasjonene gjør at kunstverket vil oppfattes forskjellig; noen vil bli provosert, mens andre vil bli glade.

Bakgrunn

Dette street art-motivet og filmen om Løten er gitt som en gave til Løten gjennom prosjektet SPRAY, med aktørene Visit Norway , Visit Oslo Region og Visit Hamarregionen.

Gjennom SPRAY-prosjektet lagde Martin Whatson sju kunstverk til sju ulike destinasjoner i Oslo-regionen. Håpet er at street arten og filmene skal bidra til at flere besøker disse stedene.

Se kunstnerens egen hjemmeside.