Du kan nesten ikke unngå å legge merke til det gedigne veggmaleriet når du kjører inn til Løten sentrum. Hele fire ulike «Skrik»-ansikter setter de svarte øynene i deg, og de spreke fargene fra Munchs fargepalett lyser opp den tidligere grå og kjedelige veggen.

– Jeg var redd for at løtensokningene ikke skulle like det, men resultatet ble jo veldig fargerikt, og jeg synes det står fint til lekeplassen. Det var flere forbipasserende som stoppet opp da jeg sto der og malte. De pekte og gliste og sa at de syntes det ble «fenomenalt bra» – så kanskje jeg klarte å treffe spikeren da? Jeg blir jo mer og mer stolt av det selv, sier Rita. 

Munch og cowboy-Laila

I en hel uke trosset kunstneren høydeskrekken der hun hang i lift for å ferdigstille det enorme veggmaleriet med både Munch- og Løten-inspirerte motiver.

Initiativet til veggmaleriet kom fra gårdeier Stein Farmen selv, og etter noen runder med innspill fra kommunen tryllet Rita frem et flott kunstverk med både «Skrik» og «Pikene på broen» representert. Det store toget med kommunevåpnet på representerer nettopp Løten kommune som «føreren» i bygda. Klevfos industrimuseum, griser og kyr, akevitt og pultost, en okse med auksjonsklubbe som gir assosiasjoner til gårdeier Håkon Marius Kvæken, og et turistskilt som viser steder å besøke i Løten, er andre motiver. Om du ser nøye etter finner du også Cowboy-Laila inni den hvite campingvogna. Og i forgrunnen rammes veggmaleriet inn med 25 farger som Edvard Munch brukte i sin fargepalett.

– Jeg vurderte å gi en av pikene på broen en cowboy-hatt, men valgte heller å plassere cowboy-Laila inne i campingvogna, ler Rita.

Rita Elisenberg er kunstneren bak veggmaleriet

Hun researchet Munch nøye før hun satte i gang med skissearbeidet til veggen. Med to av Munchs mest populære motiver har veggmaleriet fått et dominerende Munch-preg.

– Fordi Løten er ei jordbruksbygd dro jeg også inn et «Skrik» med høygaffel helt til høyre. Og vinduet som er på Europris-veggen ble til et vindu i «låven» ved siden av høygaffel-skriket. Oppå taket malte jeg en skrikende gris, ler Rita.

Fornøyd oppdragsgiver

– Rita er en meget dyktig kunstner og da jeg leste at byggene i Løten sentrum skulle males i Munch-fargepalett spurte jeg om hun kunne skisse et matchende veggmaleri i Munch-farger. Jeg er så fornøyd med resultatet, sier Stein Farmen. 

Han mener også at det lekne uttrykket, sammen med de spreke fargene, passer perfekt til lekeplassen rett ved.

Maleriet passer godt til lekeplassen like ved

Selvlært kunstner

Rita Elisenberg er utdannet blomsterdekoratør og stortrives i jobben sin på blomsterbutikken Papaver. Det var da hun for noen år siden gikk gjennom en tøff periode, og ble oppfordret til å gjøre noe hun ble skikkelig glad av, at hun fant frem malerpenslene igjen. For tegning og maling har alltid vært favorittfagene på skolen.

– Jeg gikk Tegning, form og farge, men utover det har jeg ingen kunstnerisk utdanning. I dag er malerverkstedet blitt fristedet mitt – dette er ren terapi for meg. Jeg tror farger gjør noe med oss mennesker, og har jeg en trist dag så maler jeg noe med masse farger, sier Rita som har eget galleri i hagen og verksted i garasjen.

Sjekk ut instagram-kontoen til Rita her.

Rita maler på alt fra lerreter til skap, dører og vegger, og den kunstneriske selvtilliten har utvilsomt vokst i takt med oppdragene.

– Jeg er fra Ilseng, og bodde åtte år i Løten før jeg bosatte meg i Vang, så det er jo stor stas at jeg får lov til å sette spor etter meg her, sier Rita.

Statuen av Alma mater skuer mot veggmaleriet.