Hodestups forelsket

Etter medisinsk embetseksamen jobbet Christian som militærlege i Oplandske ridende jegerkorps, så i Østerdalske nasjonale jegerkorps. I tillegg vikarierte han fra tid til annen for sin legevenn Christopher Munthe, som bodde på gården Alfheim i Elverum – og det var her han i 1860 forelsket seg hodestups i Laura Bjølstad, Edvard Munchs mamma. Ryktene vil ha det til at 43 år gamle Christian Munch falt pladask for den 20 år yngre og svært vakre Laura, som var husjomfu hos Munthe-familien i Elverum. Følelsene var gjengjeldt og etter å ha fått hennes fars velsignelse giftet paret seg i Glemmen kirke i Fredrikstad i 1861.

Flytter til Løten

Da Christian fikk seg jobb som korpslege på Tofsrudmoen på Ådalsbruk flyttet paret til Løtens eldste gård, By gård, hvor datteren Johanne Sophie ble født i september 1862. Året etter flyttet de til Englaug Østre, hvor de leide tre rom i annen etasje i hovedbygningen. Her ble Edvard Munch født 12. desember 1863. På grunn av svak helse ble Edvard hjemmedøpt i 2. etasje på gården, men han ble senere døpt i Løten kirke 15. april 1864.

Noen måneder senere flyttet familien til Christiania, der Christian ble stasjonert som nasjonal korpslege ved Armeens hovedstasjon i Christiania på Akershus festning, som kaptein. Han tjenestegjorde også på Gardermoen. Familien Munch bodde da i et hus i Nedre Slottsgate, nær festningen. Laura var tuberkuløs, så lillesøsteren Karen Bjølstad hjalp til med barn og husstell.

Laura dør

I 1868 flyttet familien til Pilestredet 30B, hvor Laura dør 29. desember 1868, bare 31 år gammel. Karen tok da over ansvaret for de fem barna som alle var under seks år gamle.

Etter å ha flyttet litt rundt i hovedstaden, slo de seg ned i Fossveien 7 på Grünerløkka i 1875. Lønnen som korpslege strakk ikke til, så Christian etablerte privat legepraksis for å få en ekstrainntekt. Han var på denne tiden preget av religiøse grublerier, og kunne nok være litt dyster. Samtidig beskrives han som en engasjert far som gjerne fortalte barna eventyr og historier.

I 1885 flyttet familien til en leilighet i andre etasje i Schous plass nr. 1. Fire år senere, i 1889, flyttet de videre til en villa på Hauketo ved Ljan utenfor byen, hvor Christian døde samme høst.