Far Christian Munch og Christopher Pavels Munthe avla begge sin medisinske embetseksamen i Christiania i 1841. De ble nære bekjente og jevnaldrende kollegaer. Etter studiene arbeidet Christian Munch som militærlege i ulike amt på Østlandet, mens Christopher Munthe ble en kjent og aktet distriktslege i Østerdalen. Munthe bosatte seg på Alfheim i Elverum med sin hustru Christine Pavels Aabel Munthe. Sammen fikk de 14 barn. Norges første barnesangbokforfatterinne Margrethe Munthe, og en av Norges største kunstnere Gerhard Munthe, var en del av søskenflokken.

Faller pladask

Den 23 år gamle Laura Bjølstad var en av husjomfruene som på denne tiden var ansatt hos dr. Munthe på Alfheim. Under sine mange besøk på Alfheim, la Christian Munch sin elsk på Laura, og i en alder av 43 år fridde han til henne og fikk ja. Det hendte også at korpslege Munch vikarierte for sin venn Christopher Munthe da han innimellom måtte dra til Christiania.

Familiene Munthe og Munch knyttet nære bånd gjennom mange år. Fru Christine Munthe var gudmor for Laura og Christian Munchs første barn Sophie som døde bare 15 år av tuberkulose.

Kunstneren Gerhard Munthe

Gerhard Munthe begynte på J.F. Eckersbergs malerskole i Kristiania i 1870, siden på Den kongelige tegneskole, og fra 1874 til 1876 gikk han i lære hos landskapsmaleren og slektningen Ludvig Munthe i Düsseldorf. Gerhard Munthe debuterte på Høstutstillingen i 1882. Gerhard Munthe var først opptatt av landskapsmaleri i mørke farger, men gikk over til akvareller i 1890-årene. Han begynte å arbeide med billedvev i 1888 og under et sykeleie i 1890 med ornamentikk. Gerhard Munthe hentet ofte motiver fra norrøn historie, og han ble, og blir, assosiert med nasjonalromantikken. Arbeidene hans ble stilt ut flere steder i utlandet, blant annet i Stockholm, Paris, New York og Chicago. I dag befinner flere av bildene hans seg i Nasjonalmuseet. Han giftet seg i 1886 med Sigrun Sandberg, datter av Jenny Sandberg, som samme år giftet seg med Bjørn Bjørnson. Sigrun ble dermed svigerdatter av Bjørn Bjørnson og Gerhard fikk en svigerfar som var ti år yngre enn ham selv. Sigrun lagde billedvevnader av flere av mannens tegninger. Paret skilte seg i 1918, og Sigrun giftet seg med Fridtjof Nansen året etter.

Sangskaper Margrethe Munthe

Margrethe Munthe var Norges første barnesangbokforfatterinne og utga sin første sangbok i 1905. I dag huskes hun best som forfatter av hele Norges bursdagssang: «Hurra for deg som fyller ditt år» og «På låven sitter nissen med sin julegrøt», «Vi har en tulle», «Å tenk at gråpus har fire små», «Å jeg vet en seter», «17. mai er jeg så glad», «Hei hører du hanefar» og «Jeg snører min sekk». Mange av Munthes sanger ble trykket i Nordahl Rolfsens Lesebok for Folkeskolen, som kom i et stort antall opplag fra førsteutgivelsen i 1892 og langt ut på 1950-tallet. Dette leseverket bidro nok sterkt til at flere generasjoner av norske skolebarn ble kjent med Munthes sanger. Margrethe Munthe stod også bak den første oversettelsen til norsk av den italienske boken Pinocchio i 1921.

Kilder: Visit-Hedmark.no, Wikipedia.no og Åse Krogsrud sin «Munchs første strek»