Johanne Sophie ble født på By gård i Løten 7. september 1862, og var den eldste i søskenflokken. Hun ble døpt i Løten kirke 28. oktober 1862. Faddere for Sophie var familiens gode venner fra Løten og Elverum; Martinius Hansen Hjermstad (fargeren som hjalp familien å finne bolig i Løten), fru Christine Munthe, pastor Christian Gløersen og Fridtjof Buch, samt tante Karen Bjøstad.

Sophies andaktsbok ble gitt til vennene i Løten

Sophie var også glad i å tegne og faktisk var det hun som i barndommen ble regnet som det største kunstneriske talentet av søsknene. Edvard ble sterkt preget da Sophie døde av tuberkulose i 1877, og 9 år senere malte han bildet «Det syke barn» som viser hennes sykeleie. Munch skrev senere at dette var hans gjennombrudd, og at det meste av hans senere arbeider fikk sin fødsel i dette bildet.

Sterkt medtatt besøker far Christian vennene på Englaug etter at Sophie gikk bort. I takknemlighet over hvor godt han blir behandlet der gir han husfruen Ingeborg Thingstad Sophies andaktsbok i gave.

Til Løten med lillebror

Edvard hadde et nært forhold til sin to år yngre bror Peter Andreas, kalt Andreas. De to delte rom og de var sammen på sommerferie i Løten i 1875. Andreas blir lege som sin far. Han gifter seg med Johanne Kinck i 1895, men dør dessverre senene samme år, før fødselen til datteren Andrea Sofie Munch. Det er denne grenen av familien (Munch-Ellingsen) som har etterkommer.

Psykiske sykdom og kunst

Søsteren Laura Cathrine, oppkalt etter moren, blir født i 1867.  Hun sliter mye med psykiske problemer og er i periode innlagt på Gaustad asyl og Kristiania kommunale asyl. Hun beskrives som arvelig sinnssyk og prøver å ta livet sitt. Hun har også perioder med opphold på gårder for å bli frisk. Hun dør i 1926.

Yngste søster, Inger Marie, blir født i 1868. Også hun var kunstner, i tillegg til at hun var en dyktig amatørfotograf og pianolærer på Nordstrand i Oslo. Hun dør av tuberkulose i 1952.