Edvard Munch ble som kjent født på Engelaug i desember 1863. I 2023 er det Charlotte og Lasse Eriksen med barna Sverre og Emil som holder hus på den store gården på Ådalsbruk. De er 6. og 7.generasjon i sin familie som bor på gården. De overtok etter Charlotte sin far, Ole Anders Spikkerud, i 2021. Ikke lenge etter satte de i gang med å pusse opp huset. 

Nytt hus i gammel drakt

Husetm som er fra tidlig 1800-tall, hadde ikke blitt pusset opp siden 70-tallet og det var behov for store tiltak for at huset skulle passe for en småbarnsfamilie.

- Huset er totalrenovert og vi har egentlig fått ett nytt hus i gammel kropp. Det som har vært viktig for oss er å ta vare på sjelen i huset, å ta vare på de små detaljene som gir huset særpreg, for eksempel tømmerveggene, sier Charlotte Eriksen. 

De startet våren 2021 og i februar 2022 kunne de flytte inn. Sommeren 2022 ble brukt til maling av huset utvendig, men de ble ikke helt ferdige. I 2023 står uteområdet for tur. 

- Nå er vi ferdige inne, men vi mangler litt småtteri slik som å male noen lister og dører, sier Eriksen.

Tømmervegger inne i et hus

Når man pusser opp et gammelt hus så vet man aldri hva man finner, og slik ble det her også.

- Vi har oppdaget mer råte enn forventet, hele 2. etasje hadde for lite bæring og måtte rives helt ned for å bygges opp igjen. Gangen i 2. etasje hang på en tømmerknute og måtte boltes på plass igjen, forteller hun. 

I prosessen fant de spennende og overraskende ting. 

- Vi har funnet gamle aviser fra 1850. Tømmerveggene var dekket med aviser før de var malt over. Vi har også funnet en gammel flaske med et brev oppi som Aksel Thingstad, Charlottes oldefar, hadde lagt under gulvet da han la gulvet.

Nytt kjøkken og varme i gulvet

Charlotte trekker fram to rom hun har blitt spesielt fornøyd med: kjøkkenet og gangen.

- Kjøkkenet har vi flyttet tilbake til der det opprinnelig var fra gammelt av, samt at det har blitt et sosialt kjøkken med mye lys fra vinduene. Ekstra koselig blir det når man fyrer i peisen. I yttergangen er kanskje den største forandringen at den ikke lenger har minusgrader på vinteren. Den har blitt fylt med 18000 (!) liter lecakuler og med bergvarme er det en helt annen følelse av å komme hjem. Prikken over i’en i gangen er kombinasjonen med tømmervegger, fliser og en fin trapp., sier hun. Du kan se det selv på bildene under.

Lecakuler fyller opp rommet under gulvet

Yttergang med historiske fliser på gulvet, tømmervegg og blå dør

Kjøkkenøy med barkrakker

De har brukt håndverkere fra Løten og Romedal til arbeidet i huset. 

Tips til andre

Charlotte har noen tips til andre som skal gyve løs på store oppusningsprosjekter.

- Bruk god tid i planleggingsfasen, spørre andre om tips, innhent inspirasjon og ikke vær redd for stole på egne valg. Med gamle hus så dukker det alltid opp uventede kostnader og det kan være lurt å tenke igjennom hva man eventuelt kan bortprioritere om man må gjøre kutt underveis, tipser hun. 

Selv blir hun inspirert av ulike profiler på Instagram. Engelaug har sin egen profil for de som er mer nysgjerrige på familiens oppussing. Den heter engelaug_oestre. 

- Vi har prøvd å finne ut hvilke rom som var viktigst for oss og barna. I tillegg har vi pusset opp hus før og tatt med oss de elementene som vi var veldig godt fornøyde med der. 

Munch er en del av huset

Munch ble født i et rom i andreetasje av Charlotte og Lasse sitt hus. Her er det gjort minimalt.

- Det elektriske anlegget og vinduene er det eneste som er byttet ut. Leiligheten som Munch-familien leide av familien var tre rom, men dette har blitt omgjort til en stor sal i mellomkrigstiden. Denne salen har stått sånn siden den gang, men man kan fortsatt se merker etter hvordan inndelingen var, forteller Eriksen.

Akkurat nå er Munch i vinden - 27. januar har storfilmen "Munch" premiere. Den har fått gode kritikker. Filmpolitiet sier "Et fortellerteknisk vågestykke som gir full uttelling". Filmen er laget av hamarmannen Henrik M. Dahlsbakken og noen scener er spilt inn på Klevfos industrimuseum.

- Jeg tror at filmen er med på å gi Munch mer oppmerksomhet i Norge og kanskje flere fatter interesse for hans verker. Jeg tror ikke nødvendigvis Engelaug får mer oppmerksomhet, og det er naturlig at fødestedet ikke får så mye oppmerksomhet, men det som er det interessante er hvordan besøkene hans på gården, i Løten, og ellers på Hedmarken har påvirket verkene hans, sier Eriksen.

Filmen vises på Løten kino 1. februar kl.16.00. Billetter kjøpes her

 

Mann i mørkt rom

Skjermdump fra traileren. Bildet er mørkt, men scenen er fra fabrikkhallen på Klevfos.

Alle foto fra Engelaug: Privat