For snart 160 år siden tok en av verdens største kunstnere sitt første skrik på gården Englaug på Ådalsbruk. Løten var Edvard Munchs barndomsparadis, han hadde et sterkt forhold til bygda hele livet, og flere av maleriene hans er inspirert av landskapet og lyset her. 

Festen starter i Storsalen på Bøndsen kl. 17:30 12. desember. Se Facebook-arrangementet her.

Kreativt verksted på Bøndsen

- 160 år må feires, og i Munchs ånd inviterer vi til kreativt verksted på bursdagen. Opplegget er gratis, passer for både barn og voksne, og jeg håper mange blir med på feiringen, sier kulturrådgiver Hanne Mette Walhovd Paulsen.

I løpet av 2,5 time vil du bli bedre kjent med Munch og hans forhold til Løten og Hamar. Tor Karseth synger Munch-sanger, museumsguide Trine Edvardsen fra Klevfos vil fortelle noen artige historier om Munch, det blir fargerike Munch-cupcakes, og malekurs med den nyinnflyttede kunstneren Trude Semb Vinaccia (under).

kvinne sittende bredbeint foran maleri
KUNSTNER: Trude maler, som Munch, også ekspressivt. Her er ett av hennes kunstverk. Ekspresjonismen uttrykker kunstnerens subjektive reaksjoner på virkeligheten. ALLE FOTO: Hanne Mette Walhovd Paulsen 

- Kul og fargerik dame

- Dette må du få med deg! Trude er ikke bare en anerkjent kunstner. Hun er også en meget fargerik og kul dame som har jobbet mye med Munch tidligere. Nå har hun altså flyttet fra Oslo til gården Bjørke Østre, bare et steinkast fra fødestedet til Munch, sier Hanne Mette.   

Se Trudes malerier her

Se Trudes Instagram her.

Valgte Løten framfor Italia

Kunstner Trude ler når vi spør hvordan hun, som er født og oppvokst i Oslo, egentlig havnet her i Løten. 

- Jeg så tilfeldigvis på Finn.no at Bjørke Østre var til salgs, men jeg hadde jo ikke noe forhold til Hedmark, og tenkte jo først at der kan jeg jo ikke bo! Men så insisterte venninnen min på at vi skulle dra på visning, og da jeg kom ut av bilen sto det bare klart for meg at her skulle jeg bo! sier Trude. 

Tung sorgprosess

For 4 år siden ble Trude enke da den italienske ektemannen hennes, Paolo Vinaccia - en internasjonalt anerkjent jazz-musiker - døde av kreft. De siste årene har vært preget av sorg, og Trude måtte ta en pause fra egen kreativitet. Nå er hun endelig i gang med å male igjen, og hun gleder seg veldig til å holde malekurs på Munchs bursdag. 

- Det er en ære! Jeg er veldig ydmyk i forhold til Munch - han har alltid vært en stor inspirasjon for meg. Han er jo «in the middle circle» med Rembrandt og Van Gogh. Munch var så dristig, han turte å ta tak i vårt indre, og malte såre følelser som sjalusi og ensomhet. Munch bruker flotte farger og komposisjon – og det vil jeg snakke om på kurset, sier Trude. 

Vil skape liv på gården

Trude, som selv har stilt ut mye i både Norge og utlandet, og levd av kunsten, har store og spennende planer for Bjørke Østre. I disse dager isoleres låven for å bli et atelier og konferanserom, og har skal det etter hvert arrangeres både workshops og retreats. Espen Nordbekk har allerede begynt å dyrke grønnsaker på gården, og kanskje blir det også gårdsutsalg der etter hvert? 

- Jeg har funnet roen i Løten. Jeg kjenner faktisk igjen skogen ved Klevfos fra Munchs malerier. Det er rørende å tenke på at Munch vandret rundt akkurat her, sier Trude. 

dame midt i et råbygg
FUNNET ROEN: Trude sier hun ser en trend nå der kreative folk flytter fra byene og ut på landet. Selv har hun funnet roen i Løten, og hun har mange spennende planer for Bjørke Østre. Nå isoleres låven for å bli atelier og konferansesal. 

chevrolet i låve
BJØRKE ØSTRE: - Jeg skulle egentlig flytte til Italia, til min avdøde manns hjemland, men falt pladask for Bjørke Østre, og kjente umiddelbart at «her vil jeg bo!» sier Trude. Kanskje har du sett henne kjørende rundt i denne? 

dame med langt hår sittende med kaffekopp ved kjøkkenbord med tulipaner og stearinlys
PÅ KJØKKENET: Trude byr på "Løtens beste kaffe" ved kjøkkenbordet på Bjørke Østre.